Handing 7

Beskyt naturen

Beskyttelsen af den vilde natur er helt essentiel for os mennesker, såvel som planeten selv.

+364 Danskere

Har allerede taget handling

Forurening af naturen kan få store konsekvenser for alt lige fra dyrelivet, vores vand- og luftmiljø, til fødekæder og fødevarer. Derfor er beskyttelsen af den vilde natur helt essentiel for os mennesker, såvel som planeten selv. Her kommer fire råd til, hvordan du hjælper med at beskytte naturen.

Hurtige tips

    • Undgå at forurene naturen
    • Byd insekterne velkommen i din have
    • Støt initiativer som beskytter naturen

Undgå at forurene naturen

Den menneskeskabte forurening af miljøet skaber ikke blot problemer for naturens egen velvære, men kommer også tilbage til os selv. Når ikke-bionedbrydelige materialer - som eksempelvis plastik - bliver efterladt i naturen, forsvinder det aldrig ud af det naturlige kredsløb. Plastik vil langsomt nedbrydes til mikroskopiske dele, også kaldet mikroplast. Denne mikroplast vil herefter ledes videre ud i vores drikkevand, dyreliv og fødevarer. Den samme proces gælder for mange andre skadelige og svært nedbrydelige materialer (eks. pesticider og kviksølv).

Derfor er det en selvfølge, at du aldrig bør smide dit affald i naturen. Dog findes der også andre måder, hvorpå mange ubevidst udleder disse materialer ud i vores økosystem.

Du bør altid undgå at sprøjte dine planter med pesticider, der ikke er godkendt af myndighederne. Dette inkluderer blandt andre det kendte pesticid “RoundUp”, der kan spores langt ned i den danske jord - helt ned i vores grundvand - og dermed i vores drikkevand. Det er utrolig vigtigt, at du udelukkende benytter dig af pesticider som hurtigt bliver nedbrudt i jorden. 

Det er også vigtigt, at du aldrig smider dine batterier i restaffald. Batterier skal lægges i den adskilte genbrugsbeholder specielt til batterier, da de kan indeholde tungmetaller. Hvis du smider dine batterier i en normal skraldespand, sendes de til forbrænding, og farlige materialer - eks. kviksølv - udledes i naturen. Disse tungmetaller vil herefter komme direkte tilbage i vores fødevarer og drikkevand. 

Man kan let komme til at udlede plastik i vores drikkevand, helt ubevidst. For at undgå dette, bør du heller aldrig smide dine kontaktlinser i vasken eller toilettet - men derimod i skraldespanden. Husk også at tjekke, om din håndsæbe, shampoo og andre kosmetiske produkter indeholder nogen form for mikroplast. Indenfor kosmetik, bør du som tommelfingerregel gå efter EU-blomsten eller svanemærkede produkter, da disse ikke må indeholde mikroplast.

 

Byd insekterne velkommen i din have

Insekter er livsvigtige, for at alle naturens planter og dyr kan overleve. Insekter virker nemlig både som nedbrydere, bestøvere og fødekilde for andre dyr. Med en meget lille bestand - eller ingen overhovedet - vil mange planter og dyr ikke kunne overleve. Insektbestanden er allerede kraftigt faldende, og det er derfor vigtigt, at vi skaber gode levevilkår for dem.

Du kan være med til at gøre dette, ved at slippe den vilde natur løs i din have. Lad din græsplæne vokse, og plant buske og andre planter som insekterne godt kan lide. Sommerfuglebusken er et eksempel på en plante der både er flot, og tiltrækker masser af smukke sommerfugle til din have. Derudover bør du klippe din hæk så sent på året som muligt, for at give en god grobund for insekterne.

 

Støt initiativer som beskytter naturen

Du kan blive aktivt medvirkende til at beskytte naturen, ved at gøre en forskel på et mere strukturelt plan. Start med at melde dig ind i en organisation - eller andet initiativ - der er gør en forskel for beskyttelsen af vores økosystem.

"Hvis madspild var et land, ville det være den tredje største udleder af drivhusgasser. Vi spilder hvert år 1,3 gigatons spiselig mad, som udleder 3,3 gigatons CO2. Det betyder, at 1 kg madspild svarer til 2,5 kg CO2."

Jeg har valgt denne fordi jeg gerne om 20 år vil kunne gå en tur i en grøn skov med fugle der pipper

Marius

Vidste du at ..?

Visse svært nedbrydelige materialer, vil via økosystemet på et tidspunkt komme tilbage i vores fødevarer og drikkevand.

Sådan kommer du igang

De 10 skridt

Min Klimaplan

Den grønne omstilling sker i kraft af handling. Vær med til at
skabe en bæredygtig fremtid.

De 10 Skridt

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på LinkedIn
Del på mail

Navigation

Om Kampagnen
Videnskaben bag
Om Klimabevægelsen

Klimabevægelsen

Støttet af Climate Planet Foundation

Cookiepolitik

Persondatapolitik